Knjiga KONOPLJA V MEDICINI Doc.dr. Tanja Bagar

25,00 

Kategorija:

Predstavljamo vam novo knjigo Konoplja v medicini; kako si s konopljo pomagamo do boljšega zdravja in počutja, avtorice Tanje Bagar. Knjiga je lani izšla v nemškem jeziku pri založbi Styra Verlag in doslej je bilo prodanih preko 2000 izvodov.
Zdaj si jo lahko zagotovite posodobljeno in v slovenskem jeziku.

Konoplja ali Cannabis Sativa L. je po eni strani rastlina kot vsaka druga, po drugi strani pa je – glede na pestrost učinkovin – pravi “ferrari” rastlinskega sveta. Vsebuje preko 1000 učinkovin, med njimi izjemno pestrost kanabinoidov. To so molekule, ki jih je znanost že dodobra proučila in ki imajo izjemen potencial v medicini. Avtorica v tej knjigi pojasnjuje, kaj te molekule pravzaprav so in kako delujejo, ko pridejo v naše telo. V svojem osnovnem delovanju so kanabinoidi signalne molekule, ki pomagajo celicam v telesu klepetati. Naloga teh molekul je, da vzdržujejo ali ponovno vzpostavijo biokemijsko ravnovesje našega telesa na ravni celic, tkiv, organov, sistemov in celotnega organizma. Knjiga prinaša informacije, ki so osnovane na znanstvenih dognanjih in mnogih že objavljenih študijah o teh izjemnih molekulah, ter tudi informacije, kako si s smotrno uporabo kanabinoidov pomagati do boljšega zdravja in počutja.

 

NOVOST: Knjiga prevedena v hrvaški jezik, cena 28 €.

Tanja Bagar je direktorica in po tej funkciji predsednica strokovnega sveta Mednarodnega inštituta za kanabinoide. Je tudi namestnica direktorja podjetja, ki deluje na področju raziskav, razvoja in trgovine ter vodja razvoja in raziskav v okoljskem podjetju. Aktivna je tudi v akademski sferi. Predava mikrobiologijo in ekoremediacijske vsebine na fakulteti Alma Mater Europaea in strokovno oz. znanstveno sodeluje z avstrijskim kolidžem za zdravje in razvoj. Včlanjena je v Pomursko akademijo znanosti in umetnosti, Slovensko biokemijsko društvo in Društvo psihologov Slovenije ter je ena izmed ustanoviteljev Društva za ohranjanje in varovanje okolja. Ima bogate raziskovalne izkušnje, ki si jih je pridobila v laboratorijih na nacionalnem Kemijskem inštitutu, Biotehniški fakulteti, v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in prehrano, v Bolnišnici Topolšica ter na Inštitutu za mikrobiologijo in genetiko na Georg-August Univerzi v Gottingenu v Nemčiji ter na Inštitutu za celično biologijo Univerze v Edinburgu. Od leta 2013 sodeluje kot recenzentka na državnem tekmovanju raziskovalnih nalog, ki jih organizira Zveza za tehniško kulturo Slovenije. Za družbeno angažiranost je prejela Zahvalo Slovenskega mikrobiološkega društva za sodelovanje pri promociji mikrobiologije, posebno priznanje v sklopu slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS in vabilo za častno članico socialne zadruge KonopKo.
Kot predavateljica ali slušateljica se na nacionalni ali mednarodni ravni udeležuje raznih konferenc o kanabinoidih in endokanabinoidnem sistemu, konoplji, prehrani itd. Ukvarja se z mikrobiološkim vidikom, celično biologijo, biokemijo in molekularno biologijo v povezavi z endokanabinoidnim sistemom in delovanjem kanabinoidov, laboratorijskimi analizami produktov iz konoplje ipd. Zaključila je intenzivni štiritedenski e-izobraževalni program Concepts of Cannabis Science I, ki ga izvaja Kenevir Research (Oregon, ZDA), kot tudi nadaljevalni program Concepts of Cannabis Science II.
Tanja Bagar, v času študija dobitnica nagrade za nadarjene študente, je diplomirala iz študija mikrobiologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in za svoje diplomsko delo prejela Prešernovo nagrado. Podiplomski študij je nadaljevala na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je doktorirala s področja biomedicinskih znanosti. Kot mlada raziskovalka je prejela Krkino nagrado za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela, za uspešno opravljen doktorat pa občinsko zlato plaketo. Strokovni izpit je opravila na Ministrstvu za zdravje.