2. Živčni sistem in Kanabinoidi

Strokovno izobraževanje z doc. dr. Tanjo Bagar

Moderira: Tjaša Korelc univ. dipl. antrop.

Povezava do predavanja: https://biomons.com/zivcni-sistem-in-kanabinoidi/

Opis

V nadaljevalnem predavanju izvemo, kako sta živčni in endokanabinoidni sistem povezana in na kakšen način se lotimo raznih bolezni, ki se primarno kažejo na živčevju. Kako priporočiti uporabo kanabinoidov pri multipli sklerozi? Kaj pa avtizmu, fibromialgiji, Parkinsonu ali Alzheimerju, demenci? Kakšne so klinične izkušnje uporabe konoplje pri teh boleznih? Doc. dr. Tanja Bagar naslovi specifična bolezenska stanja:

  • Multipla skleroza– kaj se dogaja, kaj so možni vzroki? Spremembe EKS. Kanabinoidi imajo nevroprotektivno funkcijo, zelo uspešni pri nevrodegenerativnih boleznih. Če v 4 mesecih ne pridemo do želenih učinkov, preidemo na CBDA (kislinska oblika).
  • Parkinson: centralni živčni sistem ima višje doze kanabinoidov, bolj izraženi CB1, preveč dopamina….CBD dobro preučen-nevroprotektivno, upočasni razgradnjo dopamina, aktivira encim za njegovo proizvodnjo, zniža izločanje proinflamatornih citokinov in zaščiti delovanje mitohondrijev….THC v višjih dozah kontraindiciran
  • Alzheimer/demenca: motnje spomina, pentlje, spremembe v možganovini, beljakovine denaturirajo, plaki, nevronske celice propadajo. Poleg CBD, ki zmanjšuje vnetja, zniža tvorbo amiloidnih plakov, spodbuja preživetje nevroloških celic, je tudi THC dobrodošel kot zaviralec acetilholin-esteraze.
  • Fibromialgija: mišično skeletna bolečina, ki izhaja iz centralnega živčnega sistema, revmatološko bolečinski simptom, pogosto spremljajo pridružene bolezni in sindromi, glavoboli, nihanje razpoloženja, depresija, razdražljivo črevo, anksiolitiki, uspavala, parestezija, bolečina v trebuhu….kako kombiniramo kanabinoide?
  • Avtizem: razvojna motnja, dopamin, serotonin, triptofan, oksitocin (spremenjena proizvodnja teh nevrotransmiterjev). Možni vzroki: prenatalno, v nosečnosti, cepiva, paracetamol, hrana, celiakija, sevanja, …EKS: anandamid v plazmi zelo znižan. Insuficienca funkcije mithondrijev, nevrotoksičnost, GABA neurotransmisija, 2-5 mg na dan in počasi stopnjujemo, previdnost in počasnost…

Povezava do predavanja: https://biomons.com/zivcni-sistem-in-kanabinoidi/

Nudimo možnost KRATKEGA BREZPLAČNEGA POSVETA za individualno zdravstveno stanje, ko ne veste, kaj je za vas najboljša izbira na: svetovanje@biomons.com ali pokličite 040 614 617 (Darja Batista).

Doc. dr. Tanja Bagar je direktorica in po tej funkciji predsednica strokovnega sveta Mednarodnega inštituta za kanabinoide ICANNA. Je tudi namestnica direktorja podjetja, ki deluje na področju raziskav, razvoja in trgovine ter vodja razvoja in raziskav v okoljskem podjetju. Aktivna je tudi v akademski sferi. Predava mikrobiologijo in ekoremediacijske vsebine na fakulteti Alma Mater Europaea in strokovno oz. znanstveno sodeluje z avstrijskim kolidžem za zdravje in razvoj. Včlanjena je v Pomursko akademijo znanosti in umetnosti, Slovensko biokemijsko društvo in Društvo psihologov Slovenije ter je ena izmed ustanoviteljev Društva za ohranjanje in varovanje okolja. Ima bogate raziskovalne izkušnje, ki jih je pridobila v laboratorijih na nacionalnem Kemijskem inštitutu, Biotehniški fakulteti, v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in prehrano, v Bolnišnici Topolšica ter na Inštitutu za mikrobiologijo in genetiko na Georg-August Univerzi v Gottingenu v Nemčiji ter na Inštitutu za celično biologijo Univerze v Edinburgu. Od leta 2013 sodeluje kot recenzentka na državnem tekmovanju raziskovalnih nalog, ki jih organizira Zveza za tehniško kulturo Slovenije. Za družbeno angažiranost je prejela Zahvalo Slovenskega mikrobiološkega društva za sodelovanje pri promociji mikrobiologije, posebno priznanje v sklopu slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS in vabilo za častno članico socialne zadruge KonopKo.

Kot predavateljica ali slušateljica se na nacionalni ali mednarodni ravni udeležuje raznih konferenc o kanabinoidih in endokanabinoidnem sistemu, konoplji, prehrani itd. Ukvarja se z mikrobiološkim vidikom, celično biologijo, biokemijo in molekularno biologijo v povezavi z endokanabinoidnim sistemom in delovanjem kanabinoidov, laboratorijskimi analizami produktov iz konoplje ipd. Zaključila je intenzivni štiritedenski e-izobraževalni program Concepts of Cannabis Science I, ki ga izvaja Kenevir Research (Oregon, ZDA), kot tudi nadaljevalni program Concepts of Cannabis Science II

Tanja Bagar, v času študija dobitnica nagrade za nadarjene študente, je diplomirala iz študija mikrobiologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in za svoje diplomsko delo prejela Prešernovo nagrado. Podiplomski študij je nadaljevala na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je doktorirala s področja biomedicinskih znanosti. Kot mlada raziskovalka je prejela Krkino nagrado za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela, za uspešno opravljen doktorat pa občinsko zlato plaketo. Strokovni izpit je opravila na Ministrstvu za zdravje.

 

Tjaša Korelc je univerzitetna diplomirana antropologinja, svetovalka zahodne naravne medicine (spagirija in alkimija)

Po izobrazbi je kulturna in socialna antropologinja, vzporedno pa je v Italiji obiskovala šolo spagirije in alkimije, tradicionalne zahodne medicine. Pridobila je tudi certifikat za svetovanje za kanabinoide pri dr. Dustinu Sulaku (online) in je strokovna sodelavka pri Biomonsu.